Úsporné vaření s Kluci v akci. Jak v kuchyni ušetřit?
První letošní díl oblíbeného kuchařského pořadu Kluci v akci byl zaměřený na vaření za pár korun. S trendem zdražování se úsporná kuchyně opět dostává do popředí zájmu a Ondřej Slanina tentokrát přinesl tři tipy na pokrmy, které chutnají a příliš nestojí.
Gastronomický pořad Kluci v akci si získal za téměř sedmnáctiletou historii řadu příznivců. I když moderátorské duo v minulém roce opustil Filip Sajler, jeho kolega Ondřej Slanina v odkazu pořadu pokračuje a dále inspiruje diváky řadou zajímavých receptů.
Náplní letošního prvního dílu pořadu bylo jak uvařit chutně a levně. Moderátor si tentokrát přizval na pomoc odborníka na gastronomii Petra Šímu, s jehož pomocí připravil celkem tři recepty, z nichž dva naleznete v článku níže. Inspiraci kuchaři čerpali ze zkušeností našich předků, kteří uměli vařit skromně a využívali k tomu suroviny, které jsou v daném období dostupné.
Zelný krém s uzeným masem
Vydatná, hutná polévka, ideální pro chladné dny dodá tělu vitamíny i sílu.
K její přípravě budete potřebovat:
1 cibuli, 1 lžíci sádla, 250 g kysaného zelí, 2 bobkové listy, 4 stroužky česneku, ½ lžičky kmínu, 1 litr vývaru, sůl, pepř, syrovou bramboru na případné zahuštění
Vložka do polévky:
200 g vařeného uzeného masa, 4 menší vařené brambory ve slupce, 2 krajíce staršího chleba,1 lžíci sádla, petrželku
Postup:
Uzené maso uvaříme a vývar uchováme stranou. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený česnek, kmín, bobkový list, pokrájené zelí a vše krátce orestujeme. Pak přilijeme vývar z uzeného masa a polévku vaříme tak dlouho, dokud zelí zcela nezměkne. Jakmile je uvařeno, vyndáme z hrnce bobkový list a polévku rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem. Pokud bude příliš řídká, přidáme najemno nastrouhaný brambor pro zahuštění a polévku krátce povaříme.
V mezičase si připravíme vložku do polévky. Na sádle opečeme na kostičky nakrájené uzené, brambory i chléb. Na talíř servírujeme polévku a doprostřed dáme vložku, kterou odzobíme čerstvou petrželkou.
Čočka nakyselo s kořenovou zeleninou a plněnou bramborou
Na polévku potřebujete:
4 hrsti hnědé čočky, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 2 mrkve, 2 petržele, 1/4 celeru, 2 stroužky česneku, lžíci sádla, 1 jarní cibulku, sůl, pepř, ocet
Na brambory potřebujete:
2 větší brambory, 1 malou cibuli, 1 špekáček, 2 stroužky česneku, mletou sladkou papriku, sádlo
Postup:
Předem namočenou čočku uvaříme v čisté vodě doměkka společně s bobkovým listem a novým kořením. Luštěninu scedíme. Na sádle orestujeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek, přidáme čočku, promícháme a dochutíme solí, pepřem a octem. Nakonec do směsi vmícháme na kolečka nakrájenou jarní cibulku.
Brambory podélně rozkrojíme a vnitřek vydlabeme lžící. Na pánvi rozehřejeme sádlo, osmahneme na něm cibuli, na kostičky nakrájený špekáček, česnek i vydlabaný vnitřek brambor. Dochutíme solí, pepřem, paprikou a promícháme.
Brambory trochu seřízneme, aby dobře stály a rozložíme je na plech. Naplníme je směsí a zapékáme v troubě předehřáté na 150°C, přibližně 20 minut. Podáváme společně s čočkovou směsí a ozdobíme čerstvou petrželkou.
Foto: reprofoto Česká televize
Cuketová bábovka podle Kluci v akci
Vláčnost dodá této bábovce cuketa. Vyzkoušejte netradiční variantu oblíbeného moučníku.
Kuře na paprice s noky podle Kluci v akci
Oblíbený recept s překvapivě dobrou přílohou, to je kuře na paprice podle receptu z oblíbeného kuchařského pořadu.